Chachaři.cz, Stránky Fans FC Baníku Ostrava.

Otevřený dopis majitelům Baníku Ostrava

Občanské sdružení Baník Baníku je znepokojeno stavem, ve kterém se klub FC Baník Ostrava již dlouhodobě nachází. Za pár týdnů to budou již dva roky, co vládnou Baníku dva současní majitelé. Veřejnost, která očekávala zlepšení předchozího stavu klubu, však už po uvedené době začíná být nervózní a vnímá, že se s klubem nic pozitivního neděje. Nepříliš jasná finanční stránka klubu spolu s oddlužováním, tragická sportovní stránka A-týmu, žádný viditelný posun ohledně mládežnického tréninkového centra, žádní noví sponzoři na obzoru (zejména sponzor generální) - všechna tato témata přispívají k různým spekulacím a otázkám, jak to vůbec v současném Baníku „funguje". Nejen širokou fotbalovou veřejností, ale už i částečně přímo tou ostravskou, je fotbalový Baník vnímán stále více neseriózně a nedůvěryhodně.

Občanské sdružení Baník Baníku žádá tímto otevřeným dopisem majitele FC Baník Ostrava o veřejné vyjádření k následujícím tématům:

1.  Město Ostrava schválilo odkup Bazalů a vedení klubu poté avizovalo, že peníze budou použity k umazání dluhů FCB. Vyzýváme proto vedení klubu, aby po obdržení finanční částky od města Ostrava transparentně zveřejnilo, kam přesně kolik peněz půjde. Žádáme také, aby bylo zveřejněno, jak je to aktuálně se splácením dluhů vůči věřitelům. Kolik se podařilo z dluhů po bývalém majiteli umazat?

2.  Vyzýváme vedení klubu, aby celkové hospodaření klubu bylo vedeno transparentnějším a otevřenějším způsobem -  jak ostatně samo vedení avizovalo při svém nástupu do FCB. Máme pocit, že hospodaření klubu -  včetně peněz vybraných prostřednictvím účtu Zachraňme Baníček - není nikterak průhledné. Zmíněná skutečnost jistě nepřispívá k důvěryhodnosti klubu v očích veřejnosti.

3.   Již více než rok se šíří informace, že současné vedení spolupracuje s bývalým majitelem Peterou, resp. je v úzkém kontaktu. Občanské sdružení vyzývá vedení FCB, aby se jednoznačně vyjádřilo k otázce propojenosti současného vedení s bývalým majitelem. Při první schůzce majitelů s fanoušky FCB bylo majiteli prohlášeno, že záležitosti dluhů po panu Peterovi je v rukou právníků a že „panu Peterovi bude brzo hodně horko. Pohnula se nějak situace ohledně podání žaloby na bývalého majitele?

Věříme a doufáme, že pravdivé zodpovězení těchto otázek a nástinem vize do blízké i vzdálenější budoucnosti dá fanouškům klid na podporu a fandění na zápasech jak doma, tak i na hostujících stadionech.

V Ostravě dne 20. září 2013

Za výbor Občanského sdružení Baník Baníku