Chachaři.cz, Stránky Fans FC Baníku Ostrava.

1976: Pohár mistrů evropských zemí (Viking Stavanger, Bayern Mnichov)

Mistrovský titul přinesl v roce ' 76 do Ostravy nejprestižnější evropskou klubovou soutěž - Pohár mistrů evropských zemí.


1. kolo: Baník Ostrava - Viking Stavanger


Soutěž do které se, na rozdíl od dnešní Ligy mistrů preferující více mužstev ze silných lig, dostávaly opravdu jen mistrovské týmy z jednotlivých zemí, zahájil náš klub s norským šampionem Vikingem Stavanger.


K losu se baníkovští funkcionáři nevyjadřovali úplně pozitivně z tradičních důvodů jako „neatraktivní, ale těžký soupeř", čemuž dal úvodní zápas na norské půdě částečně za pravdu. Stavanger se PMEZ zúčastňoval již potřetí (jednou vypadli mj. i s Trnavou), zatímco pro Baník byl tento dvojzápas ostrým debutem.


Na stadion Vikingu dorazilo 10 tisíc diváků, kteří pod slabým umělým osvětlením (které ztěžovalo práci oběma brankářům) sledovali, jak se jejich tým už od začátku pouští do ataku na ostravskou bránu. Domácí hráli v (dle dobového tisku přežitém) systému 4-2-4, ale místy útočili dokonce v šesti (!) hráčích. Je vidět že tento systém prostě musel být nahrazen daleko atraktivnějším stylem vše na jednoho hrota, aby si diváci více užili..


Hráči Vikingu se prezentovali důraznou a tvrdou hrou, někdy až za hranicí únosnosti. To všechno na Baník platilo a již ve 12.-té minutě střílí ze šestnáctky gól domácí Vallen.


Baníku se střídajícím Šišmou (za zraněného Knappa) podařilo vstřelit branku, ale pro ofsajd Ličky nebyl uznán, čehož navíc rychle využili vikingové a z trestného kopu upravil T. Johanssen na 2:0.


Baníku teklo do bot, naštěstí kýženou záchranu přinesl trestný kop Slaného, jenž byl domácími obránci sražen do vlastní sítě - velmi důležitý gól, dávající reálnou naději do odvety.


Viking Stavanger-Baník Ostrava 2:1 (2:1)
Hráno: 15.9.1976
Baník: Michalík - Foks, Vojáček, Ruš, Rygel - Radimec, Kolečko (68.Kvasnica), Knapp (17.Šišma) - Lička, Sionko, Slaný
Stavanger: E.Johanssen - Anderssen, Brekke, Goa, Westten - Vallen, Kvia - Berland, T.Johanssen, Reffik, Svendssea (72.Christoperssen)
Góly: 12. Vallen. 27. T.Johanssen - 31.Slaný
Rozhodčí: Krutteleff
Diváci: 10000


Odvetný zápas na Bazalech přinesl nervozitu hlavně na kopačky našich borců, kteří museli pro zachování naděje vstřelit alespoň gól. Sedm tisíc slezanů v ochozech hnalo fotbalisty vpřed v čele s uzdraveným kapitánem Rostislavem Vojáčkem. Ten se stal strůjcem postupu - ve 30. minutě si naskočil na čechraný míč Smetany a svým typickým stylem se trefuje do sítě hlavou - 1:0!

 


Hostům už zbývalo dát za každou cenu gól, vabank hra se jim ale příliš nedařila - k bráně Baníku se dostávali poměrně nesměle. Pojistku zařídil jako správný kapitán opět Vojáček - v 57. minutě si zopakoval gólovou trefu hlavou, tentokrát z levě strany.

 


Rostislav Vojáček: „Pořád nám hra nejde jako na jaře, skřípe to hlavně v záložní řadě. Jsem šťasten, že jsem se dvěma góly zasloužil o náš postup. Poděkujte divákům, dobře povzbuzovali."


Baník Ostrava - Viking Stavanger 2:0 (1:0)
Hráno: 29.9.1976
Baník: Michalík - Kvasnica, Hudeček, Vojáček, Rygel - Kolečko, Smetana, Slaný - Lička, Sionko, Šišma (77.Lorenc)
Stavanger: E.Johanssen - Anderssen, Brekke, Goa, Vesttum - Vallen, Kvia, Svendssen -Berland (84.Ekholt), Refvik, T.Johannessen (58.Krogh)
Góly: 30., 57. Vojáček
Rozhodčí: Mkrtyčan (SSSR)
Diváci: 7000

2. kolo: Baník Ostrava - Bayern Mnichov



Los druhého kola byl pro Baník z fotbalového hlediska mimořádně atraktivní: Bayern Mnichov, v té době již trojnásobný vítěz PMEZ a rozhodně jedno z největších světových mužstev té doby. Hráči jako Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Karl Heinz Rummenige nebo Gerd Muller slibovali nejvyšší fotbalovou kvalitu.


Trenér Bayernu Dettmar Cramer o Baníku prohlásil, že je nebezpečným, technicky vybaveným týmem se silnou obranou a bojovým duchem. O ostravským divácích se pak vyjádřil, že svými hlasivkami dokážou hráče vybičovat k vrcholným výkonům.


S respektem se vyjádřil i Franz Beckenbauer: „Jdeme do zápasu s tím, že nás čeká tvrdý a těžký soupeř. Myslím, že vzhledem k těmto očekáváním by pro nás remíza byla úspěchem. A neberte to jako přehnanou skromnost."

 


K zahajovacímu domácímu zápasu ale Baník vzhlížel s obavami - 7 hráčů bylo na marodce (včetně kapitána Vojáčka), takže bylo jasné, že s bavorským supertýmem se bude muset utkat mužstvo poskládané z náhradníků. 
Přes nevlídné počasí bylo už v předprodeji prodáno 25 tisíc lístků, takže se dal očekávat plný dům. Přestože byl náš tým outsiderem, nadcházející zápas byl pravděpodobně jedním z nejlepších, jaký se kdy na Bazalech hrál..
Zcela zaplněné Bazaly (32 tisíc) sledovalo fotbalové umění Bayernu i úžasné nadšení a bojovnost domácích hráčů.


Baník zahájil zápas bez respektu a získal si i díky opatrnější taktice Němců (chvílemi měli vysunutého jen kanonýra Mullera) územní převahu. Šokem pro hosty musel být Lorencův gól už v desáté minutě, který zvedl třicet tisíc Chacharů ze sedadel!

 
Bayern po gólu utlumil domácí nápor, ale do vyložených pozic se mu přesto nedařilo dostávat. Snad jedině schopnosti Gerda Mullera („vše na Mullera") uspět v osobních soubojích, byla Michalíkova brána ohrožena (ostravský brankář likviduje jeho šanci ze šestnáctky, pak Muller trefuje tyč). Domácí hráči zato byli v neustálém pohybu s velkou koncentrací - naprostý rozdíl proti tehdejším podzimním ligovým kolům.

 


Ze stálého tlaku baníkovců přichází nádherný druhý gól: technickou střelou Slaného vytlačuje Maier na břevno. Z následného rohu (opět Slaný), trefuje Werner Lička anglickým stylem bránu hostí perfektní hlavičkou - 2:0!


Bazaly vřely, nadšení nebralo konce, rodilo se velké překvapení. Jak stojí na zažloutlých listech sportovní novinové přílohy: „S tím nepočítal ani ten největší optimista - takovou hru a exportní góly made in mistři Evropy už Bazaly dlouho neviděly."

 

 


Bayern ovšem po přestávce změnil svou taktiku šachové partie a začal vystrkovat drápy. Kdo jiný než útočník Muller pustil po přestávce ledovou sprchu. Naskočil si do finální přihrávky přímočaré akce Bayernu a Michalík byl v bráně už bezmocný.


Přesto, že domácí fans nepřestávali svůj tým podporovat, hosté vycítili nervozitu na kopačkách soupeře. Své udělala i velká marodka, takže otěže zápasu převzal Bayern. Přesto baníkovci nevynechali jedinou možnost zaútočit (Svatoňovského střela jen těsně minula pravý horní roh brány), ale především dokázali houževnatě ubránit jednobrankový náskok.


Baník sehrál proti favorizovanému soupeři mistrovský zápas, především první půle byla pro fotbalisty a diváky něčím, na co se vzpomíná celý život...


Dettmar Cramer: „V první půli nás Baník zatlačil do defenzívy, hrál ve velkém stylu a prakticky nic nám nedovolil. Odveta bude perná. Myslím, že diváci viděli hru, která je požitkem i pro náročné publikum."


Pavol Michalík: „Svůj úkol jsme splnili na 200 procent. Mrzí mne, že jsem dostal gól, ale Gerd Muller je světová extratřída."


Franz Beckenbauer: „Chtěl bych poděkovat ostravskému publiku za výborné sportovní prostředí, ostravští fotbalisté ve mně zanechali výborný dojem."


Zdeněk Svatoňovský: „Nejlepší zápas a publikum jaké jsem kdy zažil."


Baník Ostrava - Bayern Mnichov 2:1 (2:0)
Hráno: 20.10.1976
Baník: Michalík - Foks, Kvasnica, Hudeček, Rygel - Smetana, Svatoňovský, Kolečko - Lorenc, Lička, Slaný. 
Trenér: Jiří Rubáš
Bayern: Maier - Andersson, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Horsmann - Durnberger, Torstensson, Keppelmann - Rummenigge, Muller, Hoeness
Góly: 11.Lorenc, 28.Lička - 53.Muller
Rozhodčí: Hellies (Francie)
Diváci: 32000


K odvetě vyráží Baník zpožděným vlakem z Bohumína :) takže se zpožďuje i následný odlet Z Prahy do Mnichova.


V ligovém zápase mezitím odchytal mnichovský brankář Maier svůj 350-tý zápas (10.let bez vynechání jediného zápasu!).


Baník přijel do Mnichova odhodlán především zopakovat svůj zodpovědný a bojovný výkon z prvního střetnutí. Jak už to ale tak bývá, slova nejsou činy a tak byl položen základ naší budoucí tradice venkovních pohárových zápasů..


Šedesátisícová návštěva hnala svůj celek bez milosti před Michalíkovu bránu. Souvislý tlak patnácti minut vedl k Mullerově gólu, který byl vlastně rozhodující. Baník se bohužel v této situaci k útočení příliš nezmohl. Poločas skončil ještě milosrdným dvoubrankovým rozdílem (Rummenigeho sólo z půlky hřiště včetně zakončení).

 

 


Po přestávce si už Bayern dělal co chtěl, hrálo se téměř neustále na půli Baníku. Slezané hráli zakřiknutě, nedokázali podržet míč. Na našeho brankáře šlo například dvacet přesných střel, sedmkrát musel čelit sólovým nájezdům německých útočníků. Těch pět konečných gólů bylo pro Pavola Michalíka (nejlepší hráč Baníku, nebýt něj byla by porážka ještě krutější) ještě velmi lichotivé..


Zasloužená porážka, kterou Baník trochu zastínil svou dosavadní účast v PMEZ..


Slovenský tisk k tomu už jen neopakovatelně dodal: „Keby oproti 11 hráčom Bayernu nestál aspoň jediný futbalista Baníka Pavol Michalík, boli by sme sa asi prepadli od hanby až po tie ostravské vrstvy uhlia." :)


Bayern Mnichov - Baník Ostrava 5:0 (2:0)
Baník: Michalík - Kvasnica (74.Sláma), Vojáček, Hudeček, Rygel - Kolečko, Smetana, Svatoňovský (74.Fox) - Lorenc, Slaný, Lička
Bayern: Maier - Andersson, Schwarzenberk, Beckenbauer, Horsman - Durnberger, Torstensson, Kappellmann - Honess, Muller, Rummenigge
Góly: 15., 48. Muller, 37. Rummenigge, 48.Kappelmann, 68.Torstensson
Rozhodčí: Maximovič (Jugoslávie)
Diváci: 60000

Publikováno: 24.09.2008
Kategorie článků Kalendář zápasů
Tabulka
Tým Z S B
1. AC Sparta Praha Sparta 25 57:20 63
2. SK Slavia Praha Slavia 25 53:17 62
3. FC Viktoria Plzeň Plzeň 25 61:29 54
4. 1. FC Slovácko Slovácko 25 34:29 39
5. FC Baník Ostrava Ostrava 25 34:28 37
6. FK Mladá Boleslav Ml. Boleslav 25 42:39 36
7. SK Sigma Olomouc Olomouc 25 34:34 33
8. FK Teplice Teplice 25 26:29 32
9. FC Slovan Liberec Liberec 25 35:39 32
10. FK Jablonec Jablonec 25 32:38 28
11. Bohemians Praha 1905 Bohemians 25 22:33 28
12. FC Hradec Králové Hradec Kr. 25 27:35 27
13. FK Pardubice Pardubice 25 23:36 23
14. FC Zlín Zlín 25 30:54 20
15. MFK Karviná Karviná 25 25:47 19
16. SK Dynamo České Budějovice Č. Budějovice 25 26:54 18
Napsali o Baníku Poslední příspěvky fóra Partnerské weby
chacharwear_logo_6013d40bdc6c9.png (20 KB)
 

m_bb.png (28 KB)
Načítám, prosím vydržte...

Přihlášení uživatele

Nastavení souhlasu s personalizací

S vaším souhlasem můžeme níže uvedené informace užívat k dále uvedeným účelům nebo je sdílet s vybranými partnery. Pro jednotlivé účely (typy zpracování) můžete upravit své nastavení a svou volbu potvrdit tlačítkem „Uložit nastavení“:

Vždy aktivní

Nezbytné soubory cookies

Jedná se o technické soubory, které jsou nezbytné ke správnému chování našich webových stránek a všech jejich funkcí. Používají se mimo jiné k ukládání produktů v nákupním košíku, zobrazování produktů na přání, ovládání filtrů, osobního nastavení a také nastavení souhlasu s uživáním cookies. Pro tyto cookies není zapotřebí Váš souhlas a není možné jej ani odebrat.

Analytické soubory cookies

Počítají návštěvnost webu a sběrem anonymních statistik umožňují provozovateli lépe pochopit své návštěvníky a stránky tak neustále vylepšovat.

Marketingové soubory cookies

Shromažďují informace pro lepší přizpůsobení reklamy vašim zájmům, a to na těchto webových stránkách i mimo ně.

Nastavení souhlasu s personalizací

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Upravit nastavení" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.